Onesti si Roman: Ziua mondiala a persoanelor consacrate (2 și 3 februarie)

Celebrarea desfășurată la nivel local a Celei de-a XII-a Zi Mondială a Vieții Consacrate, la Onești a avut loc sâmbătă, 2 februarie 2008, în cadrul sfintei Liturghii în Parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus“.
Au fost prezenți Frații Capucini din Borzești și Surorile lui Isus Răscumpărătorul.
Din inițiativa pr. Anton Ioan, paroh la „Sf. Tereza a Pruncului Isus“ Onești, în timpul binecuvântării lumânărilor, toate persoanele consacrate au aprins cu lumânările lor cele ale credincioșilor adunați la Liturghie, fiind astfel subliniat rolul celor consacrați de a fi lumină în mijlocul acestei lumi.

După omilie, centrată pe sărbătoarea liturgică a zilei, precum și pe dimensiunea chemării la viața consacrată, a urmat reînnoirea voturilor într-un cadru solemn și familial. Părintele paroh a încheiat cu următoarele cuvinte: „Ce frumos, parcă suntem la cununie! În față este Isus Cristos – mirele, iar de o parte și de alta sunt nașii – reprezentați de Sfânta Fecioară Maria și sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana bisericii“.
Într-o formă la fel de solemnă a fost celebrată ziua de 2 februarie și în alte parohii: „Sfinții Apostoli Petru și Paul“ Onești, Dărmănești, Cireșoaia…
În ziua următoare, duminică, 3 februarie, persoanele consacrate din zona Onești s-au întâlnit la Târgu Ocna într-o atmosferă de sărbătoare și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru acest dar al vieții consacrate făcut Bisericii.
Au fost prezente: comunitatea Slujitoarelor Preacuratei din Parma (comunitatea gazdă), Slujitoarele Marelui Preot din diferite parohii, Surorile Providenței – Cireșoaia, Surorile lui Isus Răscumpărătorul – Onești și Slănic Moldova; Surorile Carmelitane – Dărmănești, Surorile Divinei Providențe – Oituz, Frații Capucini din comunitățile Onești și Borzești.
La programul pregătit de sr. Michela, responsabilă a zonei, împreună cu reprezentați ai unor congregații, și-au adus contribuția prețioasă toate comunitățile evidențiind astfel câteva momente din cadrul sfintei Liturghii. Prezența unui grup numeros (peste 60 de frați și surori) a fost o mărturie evidentă a vieții consacrate prezente în inima Bisericii.
Diversitatea veșmintelor nu a făcut altceva decât să exprime bogăția carismelor ce înfrumusețează trupul mistic al lui Cristos și varietatea slujirilor față de Cristos, care suferă și astăzi în cei săraci și marginalizați.
Credincioșii prezenți au fost sensibilizați să privească viața consacrată ca o realitate ce le aparține, fiind darul lui Dumnezeu făcut întregii Biserici.
În cadrul omiliei, pr. Eusebiu Jitaru, OFM Cap, a reevocat rolul persoanei consacrate în a fi mentor, expert în viața spirituală, om al lui Dumnezeu, „ales dintre cei slabi pentru a-i face de rușine pe cei puternici“.
Pr. Ioan Purcaru, parohul comunității, a salutat prezența persoanelor consacrate, exprimându-și bucuria de a fi ales comunitatea din Târgu Ocna ca loc pentru întâlnirea zonală din acest an. După sfânta Liturghie a invitat persoanele consacrate în casa parohială pentru o agapă frățească.
În timpul după-amiezii s-a menținut o atmosferă de comuniune și bucurie prin masa de prânz și programul de divertisment desfășurat în casa Slujitoarelor Preacuratei din Parma. S-a trecut apoi la o mai bună cunoaștere a misiunii fiecărei comunități, o împărtășire a realizărilor și a problemelor cu care se confruntă în activitățile pastorale.
Sub egida Mamei noastre Preasfinte, în a cărei novenă jubiliară ne aflăm, s-a încheiat întâlnirea cu lauda mariană: „Împreună cu Sfânta Fecioară Maria… Magnificat !“.
Surorile lui Isus Răscumpărătorul

Roman

Întâlnirea persoanelor consacrate din zona Romanului a avut loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman duminică, 3 februarie 2008.
Liturghia animată de frații franciscani, la care au participat mai mulți preoți și persoane consacrate din diferite ordine și congregații religioase, a fost celebrată într-un mod solemn.
Omilia a fost ținută de părintele Cornel Berea SDV; a fost centrată pe expresia papei Paul al VI-lea: persoanele consacrate ca și „experți în comuniune”.
Persoanele consacrate trebuie să se întrebe: Ce este pentru noi comuniunea? Cum trăim comuniunea în comunitatea noastră? Cum punem noi la dispoziție această comuniune cu persoanele care sunt departe de Biserică?
A subliniat în mod particular că nu este ușor să fim experți in comuniune, dar trebuie să credem în noi, să construim un dialog fratern cu sinceritate pentru că altă cale nu există.
Părintele a încheiat omilia cu expresia: „trebuie să fim transparenți”.
După sfânta Liturghie, comunitatea franciscană a oferit prânzul, un timp de comuniune fraternă.
Pr. Adrian Sorin Giurgi a oferit celor prezenți posibilitatea de a merge cu gândul la Lourdes prin vizionarea unui film documentar cu aparițiile Sfintei Fecioare.
După acest moment fiecare congregație a prezentat operele desfășurate în activitățile pastorale conform propriei carisme.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un moment de rugăciune amintindu-ne de jubileul aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

Sr. Elisabetta Barolo

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.