Oneşti: „Sfânta Liturghie – raiul pe pământ”. Zi de reculegere la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”
Sâmbătă, 17 decembrie 2022, fraţii capucini de la Sanctuarul Diecezan „Fericitul Ieremia” din Oneşti, au fost gazda unei zile de reculegere pentru tineri, adulţi şi persoane consacrate, cu tema „Sfânta Liturghie – raiul pe pământ”.
Reculegerea se încadrează în pregătirea pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Au participat persoane din Oneşti, dar şi din alte localităţi din judeţele Bacău şi Vrancea. Am învăţat să mergem împreună în cadrul Bisericii, laici si persoane consacrate, adulţi, tineri si copii, pentru că dorinţa de a petrece o zi mai aproape de Domnul este în sufletul fiecărui creştin.
După ce l-am invocat pe Duhul Sfânt, am ascultat mediaţia fratelui diacon Lucian Dămoc, „intrând în vârful picioarelor” în misterul Sfintei Liturghii. Am aflat legătura profundă dintre Cartea Apocalipsului şi Sfânta Liturghie. Meditaţia ne-a apropiat de această carte a Sfintei Scripturi, ne-a ajutat să o înţelegem mai bine şi ne-a reîmprospătat privirea pe care o aveam asupra Sfintei Liturghii. Cartea Apocalipsului ne-a arătat încă o dată că suntem fericiţi când ascultăm Cuvântul Domnului: „Fericiţi cel care citeşte şi cei care ascultă cuvintele profeţiei” (Ap 1,3) şi când participăm la Sfânta Liturghie: „Fericiţi cei chemaţi la ospăţul de nuntă al Mielului” (Ap 19,9. În centrul Sfintei Liturghii este Cristos mielul jertfit pentru păcatele noastre, prefigurat de jertfa lui Abraham, arătat de Ioan Botezătorul şi prezent în centrul Cărţii Apocalipsului.
Au urmat momente de împărtăşire în grupuri. În grupul la care am participat, ne-am dat seama că ne putem apropia de Cartea Apocalipsului fără teamă, că ea nu este doar o prezentare a sfârşitului lumii, ci şi un izvor pentru multe cuvinte, gesturi şi simboluri din Sfânta Liturghie. Am conştientizat că la Sfânta Liturghie sunt prezenţi şi îngerii şi sfinţii, că este un ospăţ de nuntă al Mielului, că e important să ne pregătim mai bine pentru ea (de exemplu, venind la biserică cu 10-15 minute înainte pentru a ne putea reculege sau chiar spovedi) şi să primim Sfânta Euharistie.
După discuţiile în grupuri am avut ocazii de a ne spovedi, apoi am participat cu mai multă însufleţire la Sfânta Liturghie care ne-a unit în jurul Domnului. S-a trezit în noi dorinţa de a oferi Domnului şi noi, laicii, jertfe spirituale odată cu preotul, în baza preoţiei comune şi de a trăi liturghia în viaţa zilnică.
După masa frăţească, am încheiat ziua cu adorarea Preasfântului Sacrament, însoţiţi de textele din Cartea Apocalipsului, rugăciunea spontană şi acompaniamentul muzical la orgă şi chitară al sorei Lucia şi al fratelui Ciprian. Am plecat repetând refrenul unui cântec „Domnul te iubeşte. Nu-ţi fie teamă, iartă şi crede, Domnul e cu tine” sperând că Duhul Sfânt ne va aminti în fiecare zi că Domnul este cu noi.
Mulţumim fraţilor capucini şi surorilor care s-au ocupat de organizarea acestei zile de reculegere şi mai ales mulţumim Domnului şi Preasfintei Fecioare Maria care ne-au însoţit în această zi.
Mihaela Avasiloaie