Momente de înălțare sufletească la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia din Onești
…Și mai ales în iarna asta lăsați copiii să colinde!…
Să nu se-nchidă nici o poartă în preajma lor și nici un semn
Să nu-i oprească din curatul și sfântul datinei îndemn;
O, mai ales în iarna asta lăsați copiii să colinde!…”
O bucurie lăuntrică pe care doar o dată în an o putem simți este bucuria Crăciunului. Sursa acestei bucurii își are originea în Vechiul Testament, în Cartea Facerii, când raza speranței s-a aprins pentru prima dată în sufletul primilor noștri părinți prin Vestea cea Bună primită de la Dumnezeu și împlinită în peștera din Betleem. An de an, creștinii adevărați, în perioada premergătoare Crăciunului, pregătesc și vestesc venirea lui Isus prin diferite manifestări spirituale și artistice.
Această bucurie a Nașterii Mântuitorului a fost exprimată și vestită și de elevii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia” din Onești. Seria manifestărilor dedicate acestui mare eveniment a început pe 11 decembrie, când corul “Magnificat” al liceului, acompaniat de Orchestra de cameră a Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, a susținut un concert de colinde la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești, sub bagheta profesorului Aristică Vaida.
Întrucât colindătorii sunt asemuiți cu îngerii care au cântat și au răspândit vestea minunată a Nașterii Domnului, sufletele lor trebuie să fie curate, reînnoite, fără de păcat, asemenea îngerilor, în care Isus să-și găsească loc. Astfel, miercuri, 19 decembrie, în Cripta Sanctuarului “Fericitul Ieremia”, pr. prof. Cristinel Ghiurca, directorul Liceului Teologic “Fericitul Ieremia”, a organizat pentru elevi o celebrare penitențială, care a fost urmată de sacramentul Spovezii și de Sfânta Liturghie.
De aceleași momente de înălțare a sufletului către Dumnezeu s-au bucurat și profesorii liceului, luni, 17 decembrie, în capela liceului, în care s-au reunit pentru o oră de meditație, care a fost ținută de pr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini. Tema meditației a fost rugăciunea, dialogul cu Dumnezeu, mijloc de creștere spirituală: “Singura prezență ocrotitoare care dă sens vieții și care se face cunoscută doar pe calea dialogului și a credinței este Dumnezeu”. Toți cei adunați în numele lui Isus au recitat împreună rugăciunea Sfântului Francisc de Assisi: “Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale”.
Marți, 18 decembrie, elevii fiecărei clase au prezentat presepiul pe care l-au realizat în cadrul proiectului concurs intitulat “Locul pregătit de noi pentru Nașterea lui Isus”, proiect care s-a desfășurat pe toată perioada adventului. Simbolistica decorului și a elementelor care s-au regăsit în componența presepiului, profunzimea mesajului transmis de elevi au arătat că legătura dintre artă și credință naște setea de frumos și armonie. Fiecare clasă a primit o diplomă pentru străduința și eforturile depuse în amenajarea unui loc pentru Isus.
Joi, 20 decembrie, a fost punctul culminant al manifestărilor artistice dedicate Nașterii Domnului. Serbarea a debutat cu un miniconcert susținut de elevii claselor a XII-a și de corul seminariștilor, coordonați de prof. Monica Grosu. Sceneta Nașterii lui Isus a fost prezentată de trupa de teatru a liceului, sub îndrumarea d-lui Corneliu Bulai, președintele Asociației Kolping Moldova, cu care școala noastră a încheiat un parteneriat de colaborare.
În încheiere, elevii claselor a XII-a au înveselit publicul spectator prin datini și obiceiuri populare românești și au adresat profesorilor și preoților tradiționala urare pentru Anul Nou, iar frații capucini au împărțit covrigi colindătorilor, urătorilor și tuturor celor prezenți.
Sărbătoarea Crăciunului să aștearnă peste sufletele noastre liniștea cerească, iar Pruncul Isus să ne aducă fiecăruia pacea Sa și să ne dea înțelepciunea de a fi colindători și mesageri fideli și curajoși ai Adevărului, ai Dreptății și ai Iubirii.
Crăciun binecuvântat!
Prof. Monica Grosu