Vino, slujitor bun și credincios,
intră în bucuria stăpânului tău!
Pr. Ioan Caităr, chemat de Domnul în casa cerească, marți, 10 martie 2015, a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 14 martie, în Onești.
Liturghia de înmormântare a început la ora 10.30, printr-o procesiune de la casa parohială spre biserica „Sfinții Apostoli Petru și Paul”, unde a fost depus trupul neînsuflețit al părintelui. Celebrarea a fost prezidată de către PS Petru Gherghel, având în jurul altarului peste 60 de preoți, printre care și pr. Mihai Caităr, fratele răposatului, și pr. Iosif Sescu, singurul coleg în viață. Au fost mulți credincioși din Onești, Valea Seacă, Cireșoaia, Oituz, precum și din alte localități unde părintele a activat.
La început a luat cuvântul pr. Toma Rediu, decan de Trotuș și paroh al bisericii în care a avut loc celebrarea. Acesta a dat citire câtorva date biografice ale părintelui răposat.
Cuvântul de învățătură a fost susținut de către pr. Anton Budău. Acesta a început predica făcând referință la primiția ce a avut loc în aceeași biserică în anul 1958, când părintele Ioan a celebrat prima sfântă Liturghie în comunitatea natală. „Astăzi, după aproape 57 de ani, părintele Ioan celebrează o nouă primiție în casa Tatălui ceresc”. A fost evidențiată apoi frumusețea darului Preoției, dar pe care pr. Ioan l-a împodobit cu câteva particularități: fidelitate și ascultare în slujire, vorba blândă, sfaturi prietenești, prezență permanentă la sacramentul Spovezii, atenție față de credincioși.
La sfârșitul sfintei Liturghii PS Petru a ținut să încurajeze familia părintelui răposat, evidențiind la rândul său câteva calități ale pr. Ioan: „Niciodată nu a spus nu în misiunile încredințate”, precum și zelul de a-l face cunoscut credincioșilor pe episcopul martir, fericitul Anton Durcovici. Apoi a amintit aportul pe care pr. Ioan Caităr și pr. Eduard Sechel, ambii de fericită amintire, mai ales în rândul oneștenilor, l-au adus pentru ca frații capucini să se stabilească la Onești. PS Petru Gherghel s-a rugat ca Dumnezeu să-l răsplătească pentru slujirea pe care a adus-o Bisericii și pentru exemplul pe care l-a lăsat pr. Ioan. A transmis, de asemenea, gândul de rugăciune al PS Aurel Percă.
După sfânta Liturghie s-a organizat o procesiune până la cimitirul din vecinătate, unde trupul neînsuflețit al părintelui Ioan a fost depus în cavoul unde își dorm somnul de veci părinții sfinției sale.
Pr. Gabriel Trișcă