Zilele de rugăciune dedicate unității Bisericii lui Cristos au avut și anul acesta un loc privilegiat la Onești. În timpul Octavei de rugăciune, la Onești s-au celebrat patru momente importante de rugăciune.
Deschiderea Octavei de Rugăciune s-a făcut la Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” printr-o sf. Liturghie prezidată de părintele Albert Goșman, guardianul comunității fraților capucini din Onești, însoțit de alți preoți concelebranți și de un număr semnificativ de credincioși și seminariști. Părintele a făcut o introducere la tema Octavei de Rugăciune vorbind despre necesitatea rugăciunii pentru unitate și actualitatea creștină care are o atât de mare nevoie de o mărturie comună a iubirii lui Cristos în contextul evenimentelor zilelor noastre. „Reconciliere – iubirea lui Cristos ne constrânge” – această temă are fundamentul în iubirea lui Cristos care ne-a împăcat cu sine și ne-a adus mântuirea, de
Un alt moment important din programul pentru rugăciunea de unitate l-a reprezentat celebrarea de la centrul de Spiritualitate Franciscană și Activitate Ecumenică. La această celebrare de rugăciune pentru unitatea Bisericii, au participat credincioși catolici și ortodocși, invitați din Onești, Bacău, Comănești, Brașov, și din alte localități, însoțiți și de prezența preoților romano-catolici din Onești. „Divizați în urma păcatelor noastre”. Plecând de la această constatare, după o scurtă introducere, membrii adunării, îndrumați de părintele Lucian Iosif Dumea, președintele adunării și custodele Fraților Capucini din România, purtând în procesiune câte o cărămidă au construit un zid al separării, reprezentând păcatele noastre și diviziunea pe care o recunoaștem. Fiecare cărămidă a fost însoțită de o expresie-cheie precum lipsa dragostei; ură și dispreț; acuzații false; discriminare; persecuție; comuniune ruptă; intoleranță; războaie religioase; diviziune, segregare; abuz de putere; izolare și mândrie. La numirea fiecărui păcat a fost depusă în fața altarului piatra corespondentă pentru construirea zidului. După momentul predicii, la care părintele Lucian a explicat mai bine semnificația acelui zid de separare, a fost rostită o rugăciune de împăcare care a dus la căderea zidului. În timpul dezmembrării zidului din aceleași cărămizi s-a construit o cruce și s-a intonat un cântec de împăcare, un imn adus pentru victoria crucii lui Cristos!
Octava de Rugăciune a continuat și în zilele următoare. La parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus”, părintele paroh, Anton Ioan, împreună cu preoții concelebranți, au înălțat o rugăciune stăruitoare pentru unitatea Bisericii, la care a participat și membrii ai grupului ecumenic veniți din diferite localități ale județului Bacău și din Onești. Părintele Anton Ioan a trecut în revistă momente cruciale din istoria Bisericii, precum și momentele diviziunilor petrecute în sânul Bisericii îndemnând la rugăciune și la fapte bune în favoare unității.
Utimul moment semnificativ al acestei Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor celebrată la Onești îi aparține parohiei centrale, „Ss. Petru și Paul”. Părintele Toma Rediu, parohul acestei comunități, înconjurat de un număr mare de preoți și credincioși catolici și ortodocși, a prezidat această sf. Liturghie pentru unitatea Bisericii. În cuvântul de învățătură, părintele plecat de la testamentul Mântuitorului, prezent în capitolul 17 din Evanghelia după sf. Ioan „Ca toți să fie una…ca lumea să creadă”. Părintele a îndemnat pe cei prezenți să fie înfăptuitori ai unității în numele iubirii lui Crisos care constrânge la reconciliere.
Fie ca bunul Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre, să înmoaie inimile împietrite și să le „constrângă” să actualizeze iubirea sa care este un ”jug plăcut și dulce” și conduce spre adevărata mântuire. Ca toți să fie una!
Fr. Albert Goșman, OFMCap