Fericitul Ieremia – făclia care continuă să lumineze
Duminică, 27 octombrie 2013, la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești, cu sfânta liturghie de la ora 18.30, s-a deschis Triduumul Solemn de pregătire la sărbătoarea aniversării a 30 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia, sărbătoare ce va avea loc în ziua de 30 octombrie, moment în care se va încheia și Anul Ieremian.
Sfânta liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, care, datorită faptului că nu va putea fi prezent la sărbătoarea de miercuri, a ținut să fie prezent la aceste celebrări comemorative în cinstea fericitului Ieremia, de care îl leagă amintirea zilei de 30 octombrie a anului 1983, zi în care se număra printre pelerinii români prezenți la Roma pentru beatificarea fratelui Ieremia.
La celebrarea euharistică au concelebrat pr. Leonardo Franzese, provincialul Fraților Capucini din Provincia de Napoli, pr. Leon Budău, custodele Fraților Capucini din România, cărora li s-au alăturat și alți preoți capucini, din Onești sau din celelalte comunități din țară.
La începutul sfintei liturghii pr. Leon a ținut să îi salute pe cei prezenți și să le mulțumească pentru prezența lor la aceste evenimente importante din viața fraților capucini și a diecezei de Iași.
În cuvântul de învățătură PS Petru Gherghel a amintit cele două evenimente care semnează acest An Ieremian care stă să se încheie, și anume, aniversarea a 30 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia (30 octombrie 1983) și aniversarea a 5 ani de la întoarcerea sa în patrie (31 mai 2008).
Preasfințitul i-a surprins pe toți cei prezenți prin prezentarea unei înregistrări audio a discursului papei Ioan Paul al II-lea, adresat în limba română pelerinilor ajunși la Roma cu ocazia beatificării fratelui valah, „un elogiu emoționant” – cum l-a numit el, moment urmat de aplauzele de bucurie ale credincioșilor.
„Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că ați cerut să fie așezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi ați descoperit mesajul său și v-ați unit în jurul persoanei lui, care sintetizează și exprimă tradiția voastră creștină și aspirațiile voastre, istoria voastră bimilenară, așa de bogată, cu atâtea valori de credință. Ieremia valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor. El, care în viața sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală și cea adoptivă, să contribuiască, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între națiuni și la unitatea creștinilor, arătând – cu exemplul – drumul principal, adică dragostea activă pentru frați.”
De asemenea, privind la statuia sfintei fecioare Maria, PS Petru a amintit că fericitul Ieremia s-a instalat la picioarele Maicii Domnului, pe care a cinstit-o cu adâncă venerație pe tot timpul vieții sale.
Amintind de momentul întoarcerii în patrie a fratelui valah, lucru posibil datorită grijii Provinciei capucine de Napoli și a Custodiei din România, preasfințitul a subliniat legătura pe care fericitul Ieremia a creat-i între Orient și Occident, întrucât a purtat la Napoli imaginea credincioșilor din Valahia, în special imaginea mamei sale, care l-a îndrumat pe calea sfințeniei.
Totodată, PS Petru i-a cerut fericitului Ieremia să mijlocească la Domnul pentru ca, asemenea lui, să fie ridicat la cinstea altarelor și episcopul Anton Durcovici, care a murit ca martir pentru credința catolică.
Sfânta liturghie a continuat în acordurile pline de viață ale cântărilor interpretate de corul sanctuarului, pregătit de prof. Monica Grosu, iar la sfârșit PS Petru Gherghel a împărțit tuturor binecuvântarea cu relicva fericitului Ieremia, expusă mai apoi spre venerare.
Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.