Hramul Sanctuarului și al Custodiei Fericitul Ieremia
Sărbătoarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul a fost sărbătorită la Onești cu multă credință de către cinstitorii acestui fiu al poporului român, prezenți în număr mare la Sanctuarul închinat lui, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest model de slujire, de dăruire, de iubire pe care l-a dăruit poporului român.
Sfânta Liturghie solemnă a început la ora 10,30, fiind prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, înconjurat de alți 50 de confrați preoți, unii dintre ei venind de la mari depărtări (Brazilia, Italia sau zone mai depărtate din România sau din Dieceza de Iași: Maramureș, zona Romanului și a Bacăului, printre aceștia numărându-se fr. Carlo Calloni, Postulatorul General al Ordinului Capucin, fr. Gianluca Savarese, Vicarul Provincial al Capucinilor din Napoli, părinții decani ai Decanatelor de Trotuș, Bacău și Piatra. Asistența spirituală a pelerinilor a fost asigurată de 5 frați capucini, care au stat la dispoziția acestora pentru sacramentul Spovezii și pentru îndrumare duhovnicească.
PS Aurel, în Cuvântul său de învățătură, reamintind aspectele mai importante ale biografiei Fericitului Ieremia, a scos în evidență, printre altele, două aspecte ale vieții acestuia, care pot și trebuie să fie repere pentru viața fiecărui creștin, pentru fiecare cinstitor al lui: Chemarea la sfințenie și Căutarea acesteia mai presus de toate. Fericitul Ieremia, spunea Preasfinția sa, a simțit și a învățat chemarea la sfințenie în familia sa, de la mama și de la tatăl său, și a căutat-o toată viața sa, atunci când a plecat de acasă „pentru a se mântui”, atunci când și-a slujit aproapele până la dăruirea de sine, atunci când își îndruma aproapele pe calea cea bună, atunci când se ruga și îi mulțumea lui Dumnezeu pentru bunătatea și îndurarea sa. Toate aceste exemple, întreaga sa viață, pot și trebuie să ne fie de exemplu și nouă, cei de azi, care îi cerem ajutorul. Iar Dumnezeu, prin mijlocirea Acestui fiu al poporului român, ne ascultă și ne împlinește rugăciunile.
Un motiv special pentru a ne ruga lui Dumnezeu o avem începând cu această zi plină de har și de binecuvântare, dar și cu deschiderea procesului de canonizare care va avea loc marți, 9 mai, la Cluj Napoca, de către PS Florentin Crihălmeanu.
Sfânta Liturghie a hramului a fost însuflețită de cântările măiestre ale corului Sanctuarului, dirijat de tânărul artist Iustin Călin și acompaniat de tinerii instrumentiști ai Colegiului Național de Artă „George Apostu” din Bacău.
După măreața celebrare, frații capucini au oferit pelerinilor o agapă frățească.
La ora 18,30, fr. Custode, Iosif Lucian Dumea, a celebrat împreună cu frații prezenți o sfântă Liturghie de mulțumire pentru toate binecuvântările primite în această frumoasă zi.
Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap