Tu ești preot în veci!
Douăzeci și patru de tineri au fost hirotoniți întru Preoție, vineri, 24 iunie 2016, în solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în catedrala din Iași.
Liturghia de hirotonire a început la ora 11.00. Din catedrala veche, ca o ultimă celebrare înainte de restaurare, a pornit procesiunea spre catedrala nouă. După crucea procesională s-au înșirat pe patru rânduri aproape 260 de preoți. La finalul procesiunii, după candidații la preoție, erau PS Petru Gherghel, cel care a prezidat Liturghia, PS Salvador Giménez Valls, episcop de Lleida (Spania) și PS Aurel Percă.
În prezbiteriul catedralei noi erau prezenți superiori ai Provinciei „Sfântul Iosif” a Fraților Minori Conventuali, ai Custodiei „Fericitul Ieremia” a Fraților Minori Capucini, profesori de la institutele unde au studiat candidații. Tot în prezbiter au stat și cei cinci tineri care au fost sfințiți preoți duminică, 19 iunie, în catedrala „Sfântul Iosif” din București: patru au studiat la Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iași, și unul este din Congregația „Iosefinii lui Murialdo”.
În băncile din biserică au intrat preoții din țară și străinătate (printre care și trei preoți din Irlanda), părinți și rude ale candidaților. Pe intervale și la balcon erau foarte mulți credincioși, unii veniți de la distanțe mari: Galați, Călărași, Tuta, Huși, Horgești… Cântarea a fost animată de corul Seminarului.
După proclamarea evangheliei, cei 24 de diaconi care urmau a fi hirotoniți preoți au fost strigați pe nume de Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic din Iași. Toți au răspuns prezent: 14 pentru Dieceza de Iași, 9 pentru călugării franciscani conventuali și unul pentru călugării franciscani capucini.
Păstorul diecezei a început predica spunând că „trăim cu toții un moment special: ziua alegerii și consacrării voastre ca preoți ai Celui Preaînalt și profeți ai timpurilor noastre” și i-a îndemnat pe candidații la Preoție să-și fixeze privirea spre Cristos.
În lumina lecturilor a explicat rolul profeților și al lui Ioan Botezătorul și s-a oprit la întrebarea pe care mulțimea și-o punea cu privire la Ioan, valabilă și pentru noi: Ce va fi oare acest copil? Toți am fost prinși în planul lui Dumnezeu.
Împreună cu papa Francisc i-a îndemnat pe cei prezenți să se orienteze spre inima lui Isus pentru a descoperi cum trebuie să fie inima preotului păstor: „Inima preotului trebuie să fie o inimă străpunsă de iubirea Domnului; pentru aceasta el nu mai trebuie să privească la sine însuși, ci să fie îndreptată spre Domnul și spre frați. Nu mai trebuie să fie o inimă balerină, care merge spre toate satisfacțiile, ci trebuie să fie o inimă trainică în Domnul, plină de focul Duhului Sfânt și disponibilă față de frați”.
La final s-a adresat celor care urmau să fie sfințiți preoți: „Iubirea, curajul și mărturia servitorului lui Dumnezeu, marele profet Ioan Botezătorul, să fie pentru voi, dragi tineri candidați la sfânta Preoție, o imagine vie a curajului și a dăruirii voastre pentru ca el, Cristos, să crească și să stăpânească toate inimile”.
Au urmat riturile din cadrul hirotonirii sacerdotale, printre care declararea înaintea poporului a asumării misiunii Preoției, promisiunea de ascultare și respect față de episcopi și superiorii legitimi, prosternarea cu fața la pământ, Litania tuturor sfinților, impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. La ungerea mâinilor cu sfânta crismă și înmânarea pâinii și vinului au ajutat și ceilalți doi episcopi. Printre cei care a impus mâinile candidaților la preoție s-a aflat și cel mai în vârstă preot din dieceză: pr. Anton Bișoc, care în septembrie va împlini 95 de ani, iar în octombrie, 68 de ani de preoție.
După hirotonire, preoții nou-sfințiți au urcat la altar pentru a celebra prima sfântă Liturghie din viața lor. La finalul Liturghiei, după ce un reprezentant al lor (pr. Raimond-Tiberiu Iancu) a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit la formarea lor, cei 24 au dat binecuvântarea de preot nou-sfințit.
n una dintre următoarele duminici (26 iunie sau 3 iulie) sunt așteptați în localitățile natale, unde vor celebra prima sfântă Liturghie. Focuri și Călărași vor vedea pentru prima dată asemenea celebrări. La Horgești și Gherăești vor fi câte două primiții.
La 1 august vor primi din partea superiorilor numirile pentru locurile în care vor sluji.
Ca pregătire pentru Preoție, candidații au făcut câteva zile de exerciții spirituale la Gioseni, județul Bacău, (10-17 iunie, cu pr. Paul Budău) sau la Luncani (12-17 iunie, cu pr. Marius Vătămănelu, OFMConv.).
Preoții prezenți la celebrare și-au amintit că odinioară au fost sfințiți și ei; unii își sărbătoresc în aceste zile anii de preoție. Cei din seria 1966 împlinesc 50 de ani de preoție (Petru Budău, Claudiu Dumea, Augustin Pascaru, Ilieș Sociu, Mihai Caitar, Martin Mutu), cei din seria 1971 împlinesc 45 de ani; cei din seria 1986 împlinesc 30 de ani; cei din seri 1991 împlinesc 25 de ani.
Toți, credincioși și preoți, au adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru chemare și continuă să se roage ca Dumnezeu să reînnoiască înăuntrul preoților nou-sfințiți Duhul sfințeniei. Prin predica lor, cuvintele evangheliei, prin harul Duhului Sfânt, să ajungă și să aducă roade în inimile oamenilor, să fie împărțitori fideli ai tainelor lui Dumnezeu, pentru ca poporul să fie reînnoit prin baia renașterii și să fie hrănit la altarul său; păcătoșii să fie împăcați, iar bolnavii să fie alinați; să implore îndurarea lui Dumnezeu pentru poporul încredințat lor și pentru mulțimea întreagă.
Pr. Cornel Cadar
sursa: www.ercis.ro
Înregistrarea video a sfintei liturghii