Crucii tale ne închinăm, Stăpâne!
În perioada Postului Mare, în fiecare sâmbătă seara, în parohia ”Isus Bunul Păstor” din Roman, frații capucini din Conventul ”Sfântul Padre Pio” au organizat o oră de adorație a crucii.
În timpul Postului Mare, Sfânta Biserică exercită diferite forme de rugăciune, prin care creștinul poate trăi și aprofunda misterul morții si învierii Mântuitorului nostru Isus Cristos. Acest timp ne invită să intrăm în adâncul sufletului nostru și să-l descoperim pe Dumnezeu, un Dumnezeu care ne așteaptă cu brațele deschise. Una dintre aceste forme de rugăciune comunitară este Adorația Sfintei Cruci. Crucea este manifestarea cea mai înaltă a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. El l-a trimis pe Fiul său în lume pentru ca să ia asupra sa toate păcatele noastre, ca să ne răscumpere, să ne purifice prin jertfa sa pe cruce.
A ne ruga în fața crucii înseamnă a o alege, a ne ruga în fața crucii înseamnă a trece dincolo de simplul și staticul idol pe care aceasta îl poate reprezenta, și a ne asuma dimensiunea sa dinamică: contemplând crucea suntem chemați irevocabil să acționăm, să ne oferim pe noi înșine pentru alții, asemenea lui Isus care s-a oferit pe sine pentru noi. Acest lucru și l-a dorit acest moment de intimitate la picioarele crucii, prin cântări, reflecții, rugăciuni, prin ascultarea Cuvântului Domnului și prin semnele care au fost propuse, să rămânem uimiți de acest Dumnezeu care este iubire, acest Dumnezeu care stă la ușa inimii noastre și bate, însă pentru a intra are nevoie de aportul nostru, de disponibilitatea noastră.
Această oră de adorație a crucii a fost un moment de rugăciune în care credinciosul, parcurgând drumul crucii, să descopere că viața pe care a primit-o în dar este un drum al crucii, care duce la Dumnezeu. Iar întotdeauna lângă el va fi Cristos, care îi va întinde mâna pentru a se putea ridica după fiecare căzătură.
În acest timp care ne-a mai rămas până la marea sărbătoare a Învierii să privim la cruce, să căutăm să-l descoperim pe cel care a fost răstignit pe cruce, pe Cristos, care este izvorul Duhului, apa vieții, suflu de iubire și mângâiere și mai ales să-l descoperim pe Cristos care este învierea și viața.
Fr. Octavian Vacaru, O.F.M. Cap.