Comemorarea morții fratelui Ieremia și deschiderea Anului Jubilial al fraților capucini

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Comemorarea nașterii pentru cer a Fericitului Ieremia, fiu și protector al acestor binecuvântate plaiuri moldave, a fost precedată de o novenă și un triduum solemn de pregătire spirituală la acest mare eveniment spiritual, în care frații capucini și cinstitorii Fericitului Ieremia au meditat asupra recunoștinței datorate Tatălui Ceresc de toți cei răscumpărați pentru toate binefacerile primite prin jertfa mântuitoare a lui Cristos.

Fr. Leon Budău, predicatorul Triduum-ului, a scos în evidență importanța recunoștinței, a mulțumirii în rugăciunea noastră cea de toate zilele,  dar mai ales acum, în timpul Postului Paștelui, timp de pregătire la marea sărbătoare a Învierii Domnului.      

În seara  zile de 4 martie, frații capucini și cinstitorii Fericitului Ieremia au celebrat în mod solemn amintirea ultimelor clipe din viața pământească a Fericitului Ieremia, rememorând ultimele zile din viața pământească a acestuia, dar și etapele lungului proces canonic pentru beatificarea sa, început în lunile imediat următoare morții sale și încheiat cu beatificarea sa, în ziua de 30 oct. 1983, de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea.     

Liturghia solemnă a sărbătorii a început prin oferirea luminii votive din partea Fraților Capucini, lumină oferită de fr. Ubaldo Oliviero și binecuvântată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași și celebrantul principal al acestei Sfinte Liturghii, ambii cu merite deosebite pentru prezența capucinilor pe aceste meleaguri.

În cuvântul său de învățătură, PS Petru Gherghel a contextualizat momentul aniversar în cadrul timpului de pregătire la sărbătoarea Învierii, scoțând în evidență faptul că Fericitul Ieremia și-a slujit aproapele toată viața sa, menționând că această descoperire a chipului lui Cristos în cei săraci și marginalizați este una dintre condițiile esențiale ale Postului creștin, alături de rugăciune și de abstinența de la tot ceea ce ne este piedică pe calea mântuirii (păcate, obiceiuri rele, delăsări, etc.). Rugăciunea, postul și pomana, preciza Preasfințitul, sunt treptele neapărat necesare pentru o bună pregătire la marea sărbătoare a mântuirii noastre.         

Amintind de aniversarea a 25 de ani de prezență a capucinilor pe aceste meleaguri, PS Petru a scos în evidență  că aceasta a fost posibilă  datorită mijlocirii  compatriotului nostru și a reamintit cuvintele sfântului papă Ioan Paul al II-lea din ziua de 30 oct 1983, când l-a definit ca fiind o punte între Orient și Occident, ca fiind o invitație la unitate și i-a invitat pe credincioși să se roage și mai profund pentru ca să fie declarat ca sfânt al Bisericii cât mai curând.       

La sfârșitul Sfintei Jerfe, fr. Custode Lucian Dumea a ținut să-i mulțumească PS Petru Gherghel pentru că a binevoit să prezideze această Sfântă Jertfă, mulțumind în același timp preoților prezenți, corului Pax et Bonum al Sanctuarului, condus de tânărul dirijor Iustin Călin, ca și cinstitorilor Fericitului Ieremia veniți în număr mare la această sărbătoare a Fraților Capucini, invitându-i apoi pe cei prezenți la vizionarea unei expoziții de fotografii ce prezintă succint cei 25 ani de prezență a capucinilor la Onești, expoziție deschisă într-o sală anexă a Sanctuarului.

Ziua comemorativă s-a încheiat cu o agapă fraternă oferită de frații capucini tuturor celor prezenți și cu o sf. Liturghie de mulțumire celebrată la ora 18,30 de către fr. Augustin Dogaru, consilier custodial.          

 

Reamintim celor interesați programul Anului Jubiliar:

– 8 mai – Hramul Custodiei, Sanctuarului și Liceului „Fericitul Ieremia Valahul”

– 9 mai – Deschiderea Procesului de Canonizare a Fericitului Ieremia (Cluj-Napoca, la Sediul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Calea Moților 26)

– 24 septembrie – Aniversarea a 25 ani de prezență pe meleagurile României.

– 30 octombrie – Aniversarea beatificării.   

 Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.