Pe data de 25 aprilie confrații noștri din Catalunia și surorile din Institutul Surorilor Capucine ale Divinului Păstor, au celebrat la Barcelona beatificarea confratelui nostru fr. José Tous y Soler.
De la începutul scrisorii circulare emise de generalul nostru Fr. Mauro Jöhri, putem să citim că acest preot capucin a trăit mult în afara fraternității din cauze politice și sociale, cu toate acestea a rămas mereu un capucin bine hrănit de valorile specifice nouă, de aceea a ajuns la cinstea altarelor pentru că a asimilat foarte spiritul franciscan capucin.
Ca un român care este mai tot timpul emigrant, așa a fost și acest sfânt care a trăit în secolul al XIX-lea în mare parte în Spania. S-a născut pe 31 martie 1811 dintr-o familie hrănită prin profunde rădăcini creștine.
În 1820 familia lui este pusă în situația de a se muta la Barcelona, pentru un trai mai bun. Aici acest tânăr cunoaște capucinii și cere să fie și el unul dintre ei.
De la început a fost văzut de confrați ca fiind exemplar în reculegeri, solidă pietate, ascultare promptă, umilință, curăție și de fidelitate deplină față de carisma capucină.
Pe 24 mai 1834 a fost hirotonit preot. După un an începe revolta socială din Spania, printr-un puternic spirit anticlerical. Au fost devastate biserici, preoți uciși și mulți exilați și închiși. Și pentru fr. José a început un drum de exil. Până în 1843 a stat în Franța apoi se întoarce în Spania activând într-o parohie.
Ocupându-se de multe suflete care erau lipsite de păstor a fondat și un Institut de surori capucine ale Divinului Păstor.
S-a mutat la Domnul pe data de 27 februarie 1871 în timp ce celebra Sfânta Liturghie în capela surorilor.
Papa Benedict al XVI-lea, spunea despre el că a fost un : frate gelor pe liniște, rugăciune și iubitor de contemplație, un model de viață capucină care s-a perfecționat chiar dacă nu a putut sta mereu în convent.
Să învățăm și noi de la acești sfinți și să ne bucurăm că această primăvară a mai adus un rod, o mlădiță nouă în arborele familiei capucine, iar noi avem martori ai lui Cristos și astăzi.
Fr. Eugen Murariu O.F.M. Cap.