Duminica a XIX-a de peste an

   
Sensurile Scripturii în Evangheliile duminicale:

Littera gesta docet:

litera ne învață faptele;

Quid credas allegoria:
alegoria, ce trebuie să credem;

Moralis quid agas:
morala, ce trebuie să facem;

Quo tendas anagogia:
anagogia ne arată scopul.
 
   
Litera:  

Matei 14,22-33: După ce a înfăptuit minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor, Isus le spune apostolilor să plece fără el în barcă, urmând să se regăsească pe celălalt mal. Însă, după ce a salutat mulțimea, Isus se urcă pe munte singur pentru a se ruga, până târziu. De fapt, abia "când se înserează", Isus ajunge la barca îndepărtată mult de mal, mergând pe apă. Probabil era lună plină, deoarece discipolii au văzut umbra cuiva care mergea pe  apă și au strigat la fantasmă. Însă au auzit vocea lui Isus care spunea: "Curaj, sunt eu, nu vă temeți". Era și un vânt puternic, care făcea dificil vâslitul, iar apele erau agitate. Petru, care atunci când este cuprins de teamă sau entuziasm, vorbește fără să știe ce zice, în ciuda coșmarului "fantasmei", în ciuda vântului puternic și în ciuda mării agitate, consideră oportun să spună: "Doamne, dacă ești tu, poruncește să vin la tine pe apă!". Isus îi spune: "Vino!", iar Petru coboară din barcă și începe să meargă pe ape, însă teama îl învinge și începe să se scufunde, strigând la Isus: "Doamne, salvează-mă!". Isus îl prinde de mână și îi reproșează puțina credință care l-a condus către dubiu și, respectiv, la scufundare. După ce au urcat amândoi în barcă, vântul se potolește, în timp ce discipolii se prosternă în fața lui Isus, spunând: "Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu!".

 
   
Alegoria:  
Apostolii văd minunile și se prosternă în fața lui Isus spunând: "Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu!" Însă Isus este Fiul lui Dumnezeu pentru că înfăptuiește minuni? Noi trebuie să credem pentru că a afirmat-o cu gura sa, și a confirmat-o și Tatăl la râul Iordan și pe muntele Tabor. Minunile sunt doar o confirmare. Chiar și fără minuni, Isus ar fi fost Fiul lui Dumnezeu și trebuia crezut pe cuvânt. Minunile sunt alegorii, care induc la reflecția cu privire la ceea ce Isus spune despre sine: despre divinitatea sa, despre puterea sa, despre iubirea sa universală. Relatarea de astăzi, în ansamblul său, apare ca o alegorie a vieții omenești, care este ca o traversare nocturnă a mării agitate, ca o tindere obositoare către "celălalt mal" unde Isus ne-a promis că ne așteaptă. Și îl vom găsi! Însă, între timp, el călătorește cu noi sub forma atâtor "fantasme": aparițiile lui Isus, ale Mariei și ale sfinților; numeroasele lor minuni înfăptuite în acești 2000 de ani... Dar mai ales minunea minunilor, salvarea pe care Isus o aduce Bisericii sale, care deseori riscă să se scufunde, însă puterile opuse nu o vor birui niciodată! Cât despre cererea lui Petru de a merge către Isus pe apă, aceasta pare foarte ciudată, pentru că era o inutilitate periculoasă, iar Petru era "un om cu puțină credință". Un altul ar fi spus: "Dacă ești tu, vino imediat în barcă". Însă și aceasta este alegorie a pericolelor la care se expun în mod inutil membrii Bisericii, care au pretenția de a naviga în ape care nu sunt ale lor, de exemplu atunci când fac politică în loc să predice evanghelia...  
   
Morala:  
Morala ne spune ce să facem după ce am citit un pasaj evanghelic. Astăzi, datoria noastră este să îi repetăm lui Isus: "Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu!"
   
Anagogia:  
Anagogia este acțiunea lui Isus care "îl ridică" pe Petru în timp ce acesta se scufundă. Anagogie este a urca din nou în barcă după ce a trecut pericolul pierderii în noaptea păcatelor. Anagogie este a tinde către ultimul mal, în ciuda furtunilor vieții, cu siguranța de a-l avea pe Isus cu noi și de a-l reîntâlni în liniștea cerului!  
   
Fr. Fiorenzo Mastroianni, O.F.M. Cap.   
 
***  
 

ORDINUL FRAȚILOR MINORI CAPUCINI - CUSTODIA "FERICITUL IEREMIA"
Adresa: B-dul Belvedere 7, cod 601091, mun. Onești, jud. Bacău
Telefon 0234 32 11 00 | Fax 0234 31 50 39