Duminica a șasea a Paștelui

   
Sensurile Scripturii în Evangheliile duminicale:

Littera gesta docet:

litera ne învață faptele;

Quid credas allegoria:
alegoria, ce trebuie să credem;

Moralis quid agas:
morala, ce trebuie să facem;

Quo tendas anagogia:
anagogia ne arată scopul.
 
   
Litera:  

Ioan 15,9-17: "Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi. Rămâneți în iubirea mea! Dacă păziți poruncile mele, rămâneți în iubirea mea așa cum eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui. V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină. Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu! Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc. Nu vă mai numesc servitori, pentru că servitorul nu știe ce face stăpânul lui. Însă v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl vi le-am făcut cunoscute. Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am pus ca să mergeți și să aduceți rod, iar rodul vostru să rămână, pentru ca orice îl veți ruga pe Tatăl în numele meu să vă dea. Aceasta vă poruncesc: să vă iubiți unul pe altul!"

 
   
Alegoria:  
Pasajul evanghelic din această duminică este limpede și cristalin; nu conține nici o alegorie.  
   
Morala:  
După citirea acestor cuvinte ale lui Isus nu ne putem preface că ignorăm "ce trebuie să facem" dacă vrem să îl urmăm pe Învățătorul Divin. Întrucât suntem creați dupp chipul lui Dumnezeu, care este Iubire, pentru noi iubirea față de Dumnezeu și față de apropele ar trebui să fie spontană. Dar de vreme ce Isus a considerat necesar să formuleze o asemenea "poruncă", înseamnă că nu toți oamenii se comportă ca adevărați fii ai Iubirii. Având, totuși, inimă, inteligență și sensibilitate, suntem capabili să apreciem porunca primită, să experimentăm cât de frumos este să iubim și să fim iubiți, și să îi evaluăm în mod foarte pozitiv pe cei care reușesc să se dăruiască. Ar trebui, așadar, să ne simțim împinși la un astfel de comportament. Dar oare ce ne împiedică, sau ce anume ne face să fim atât de diferiți de adevăratul nostru eu? Cu siguranță că este vorba despre mândrie, care produce egoismul și toate celelalte defecte: lăcomia, luxul, mânia, invidia și lenea. Și cum recuperăm eul nostru profund? Educându-ne la umilință, care ne face disponibili, ne ajută să îi apreciem pe ceilalți și, prin urmare, să știm să ne oferim chiar și viața, așa cum a făcut Isus. Iubirea "cea mai mare" constă, de fapt, "în oferirea propriei vieți pentru prieteni". Și ce primim în schimb? Bucuria desăvârșită și pacea, pe care nimeni în afară de Dumnezeu nu ni le poate oferi. Acest lucru este adevărat, dar nu este suficient să îl acceptăm în mod teoretic. Trebuie să îl și experimentăm. Isus a vorbit despre bucurie în timp ce se îndrepta către cruce. Mulți martiri cântau în timp ce erau duși către punctul final. Atunci când facem un act de generozitate, ne cuprinde o pace intimă. Și atunci când suntem generoși cu ceilalți, Dumnezeu se arată generos cu noi, după cum a spus Isus: "pentru ca orice îl veți ruga pe Tatăl în numele meu să vă dea". Darul cel mai mare care trebuie cerut Tatălui este Duhul lui Isus, care este Duh de iubire. Isus a spus: "Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi". Ar fi minunat dacă am putea parafraza această afirmație, zicând: "După cum Isus m-a iubit pe mine, așa îi iubesc și eu pe frați".
   
Anagogia:  
Iubirea dă aripi celor care o posedă, chiar și atuni când este vorba doar de iubire umană, egocentrică, dacă nu chiar egoistă. Iubirea pe care ne-a învățat-o Isus este spirituală: aceasta o conține pe cea umană, dar îl împinge pe om să iasă di el însuși și să se depășească pe sine însuși, dăruindu-și viața. Isus ne învață, așadar, să privim dincolo, să privim spre înălțimi, adică la El, iubind asemenea lui. Anagogie este aceea ce îl determină pe om să se depășească pe sine.  
   
Fr. Fiorenzo Mastroianni, O.F.M. Cap.   
 
***  
 

ORDINUL FRAȚILOR MINORI CAPUCINI - CUSTODIA "FERICITUL IEREMIA"
Adresa: B-dul Belvedere 7, cod 601091, mun. Onești, jud. Bacău
Telefon 0234 32 11 00 | Fax 0234 31 50 39